یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

رييس مركز تحقيقات اسلامي مجلس عدالت را مقوله اي فرانسلی و آمیخته با نگاه ها و خواسته های مشترک نسل های بشري دانسته و گفت: اسلام نگاه جامع و کلان به عدالت دارد.

  به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمين احمد مبلغي در نشستي با حضور كاركنان مركز تحقيقات اسلامي مجلس، با اشاره به این که عدالت بهترين گوهر براي انسان است، اظهار داشت : عدالت دارای چهار حوزه مهم و کلان شامل "عدل در ارتباط با ذات"، "عدل در ارتباط با خداوند"، "عدل در ارتباط با انسان" و "عدل در ارتباط با طبيعت" مي باشد.

وي، عدل در ارتباط با انسان را شامل رعايت عدالت در حوزه های فردی، خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی دانسته و ادامه داد: همه مناسبات بايد بر اساس عدالت استوار باشد و گرنه پدیده ظلم شکل می گیرد و اگر پدیده ظلم شکل بگیرد، ظلم به زایش ظلم می انجامد.

ظلم به طبیعت، ظلمی پایه ای است

رييس مركز تحقيقات اسلامي مجلس يادآورشد: اگر ظلم به طبیعت (تخريب محيط زيست) در گذشته ناشناخته یا در حاشيه بوده است، امروزه به مثابه ظلمی پایه ای شناخته می شود و باید گفت که ظلم به طبیعت، ظلم به همه انسان هاست و نه تنها نسل کنونی که نسل های آتی را نیز در بر می گیرد و حتی بالاتر از آن، ظلم به طبیعت نهایتا به حوزه ظلم به خداوند کشیده می شود و زیر ساخت های دین مداری را تخریب می کند. 

عدل مؤسسه ای

استاد حوزه علمیه قم با اشاره به این که امروزه نهادها نقش مهمی در شکل دادن به پدیده ها دارند، گفت: مؤسسه ها هم از حیث مؤسسه بودن، عدل و ظلم دارند، اگر موسسه مبتني بر يك رابطه و ساختار نادرست و فاقد انسجام و انضباط لازم باشد، عدل مؤسسه ای ندارد و در آن، خاستگاه های ظلم به کارکنان ، ارباب رجوع و ... رخ می دهد.

حجت الاسلام والمسلمين مبلغي اضافه کرد: ساختار معيوب موسسه‌أي، ساختاری غیر عادل است و بيت المال، نيروي انساني و فرصت‌هاي انسان را هدر داده و در عمل نيز بازخوردي برجای نخواهد گذاشت.

نگاه جامع اسلام به عدالت

رييس دانشگاه مذاهب اسلامی تاکید کرد: بسیاری از حوزه‌ها و زوايا و مصادیق عدل بدون توجه به دين، قابل كشف نيست و از این نظر باید گفت که دين مبين اسلام، زواياي ناگفته و مخفی مانده ای از عدل را به صورت ظريف بيان كرده و آن را از نظر محتوايي، مصداقي و دامنه‌اي به حد كمال رسانده است.

ساده انگاری در مصداق شناسی ظلم

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی با اشاره به این که عدالت نقطه مقابل ظلم است و به همان اندازه که عدالت مطلوب و خواستنی است، ظلم در نگاه بشري، منفور و مطرود است و حتی ظالمان هم نمی گویند ما ظالم هستیم، گفت: نبايد نگاه ساده انگارانه‌اي نسبت به مصادیق ظلم داشته باشيم، گاه در مواردی ظلمی که رخ مي‌دهد، بسيار بالاتر از ذهنیت‌های ما است.

براساس اعلام مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، وی در پایان با اشاره به این که یکی از فوائد دین این است که مصادیق مهمتر عدل و ظلم را برجسته مي كند،  ابراز داشت: به عنوان نمونه، دروغ در منطق دين، گناه بزرگي است و ايمان انسان را تخريب و درون انسان را از انسانيت تهي مي كند؛ در حالی که بسیاری از ما به راحتی این گناه ویرانگر را به درون مناسبات پاک اجتماعی و خانوادگی راه می دهیم و چالش هایی اساسی ظلم خیزی را پدید می آوریم.  

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha